20.04.2020

Nu mensen door Corona gedwongen veel meer thuis zitten dan normaal verandert ook hun tijdsbesteding. Dat hebben wij de afgelopen weken gemerkt aan de toename van het aantal deelnemers aan het crowdsourcingsproject ‘Captions for Cas’. Vijftien extra vrijwilligers hebben zich gestort op het beschrijven van beelden van onze collectiefotograaf Cas Oorthuys. Met het tempo dat we er nu in hebben zitten kan het project eind dit jaar worden afgesloten en is alles beschreven. En alles - dat zijn veel foto’s! Cas Oorthuys was een gretig fotograaf. Honderdduizenden beelden maakte hij; tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarna. Hij legde de wederopbouw van Nederland vast. En hij reisde over de hele wereld.


vlnr: Portret Cas Oorthuys, Amsterdam (1955) © Wies Meertens (toegeschreven aan), zelfportret; Oorthuys bekijkt boeken met zoon Frank © Cas Oorthuys

Het omvangrijke archief van Oorthuys wordt beheerd door het Nederlands Fotomuseum. Gelukkig hield Oorthuys zeer geordend bij wat hij vastlegde en maakte hij van al zijn negatieven zogeheten contactafdrukjes. Deze werden op een blad geplakt en in een album verzameld. De 447 contactalbums zijn geordend op onderwerp, uiteenlopend van provincies in Nederland tot klederdracht. Aan ons de schone taak om de contactafdrukken te beschrijven. Daar hebben we hulp bij ingeroepen van het publiek. Wie zijn bijvoorbeeld die zwaaiende mensen in de vertrekhallen van de Holland Amerikalijn? Wie herkent de vrouw met broodkorst uit de Hongerwinter?

Met het crowdfundproject ‘Captions for Cas’ zijn we begonnen op 1 mei 2018. Van de scans van 34.604 contactbladen zijn nu ruim 25.000 door de honderden vrijwilligers beschreven. Deelnemers kunnen punten sparen voor beloningen als een toegangskaartje, een catalogus of een speciale ontvangst.

Met name in Zeeland is hard gewerkt aan het project, en dan vooral voor het beschrijven van klederdracht. Zonder die inzet hadden we de volgende beschrijvingen niet gehad:


[Bron: VeleHanden - Captions for Cas] 1: Twee dames in klederdracht met kinderwagen; 2,3: Mannen in Zuid-Bevelandse klederdracht op een bankje; 4 t/m 9: Hoeve 'Seemaerte' met drinkput op de voorgrond aan de Zanddijk bij Kruiningen; 10 t/m12: Vrouw in Zuid-Bevelandse klederdracht

Of wat te denken van de bijdragen van Jeroen Bool, die zelf heeft gewerkt bij het Centraal Diergeneeskundig Instituut in Rotterdam. Cas Oorthuys, die veel aan bedrijfsfotografie deed, heeft beelden gemaakt voor een Gedenkboek over het instituut in 1962:


[Bron: VeleHanden - Captions for Cas] 1; de heer J.L. Schiernecker. Rundertongen van het Amsterdamse abatoir worden op aangepaste melkbusdeksels opgespannen.; 2-3: gereed voor het verzamelen van het epitheel. De tongen worden met behulp van een sluiting die bij oude ski’s (dus achter de schoen) werden gebruikt! 4 t/m 12: de opgespannen tongen gaan eerst voor oppervlakkige reiniging in een automatische borstelmachine met 70% ethanol, daarna door een tunnel met ultraviolet licht, waarna met een Berkel machine voor vleeswaren eerst de oppervlakkige tonglaag met een aangebrachte schraper wordt verwijderd, om vervolgens de diepere lagen te oogsten voor de grootschalige cultuur van het Mond- en Klauwzeervirus, methode H.S. Frenkel.

Een andere expert isJoop Kortekaas van de Coöperatieve Suikerfabriek Puttershoek. Kortekaas heeft vele jaren in de suikerfabriek gewerkt. Ook in dit geval heeft Oorthuys foto's gemaakt voor een Gedenkboek. Een paar voorbeelden van wat Joop Kortkaas heeft ingevoerd:


links: [Bron: VeleHanden - Captions for Cas] 1 t/m 11: het lossen van de schepen die aan de loswal (Oude Maas) en in de fabriekshaven liggen; 12: kraanmachinist Arie Gravendeel in actie. Foto 6 is opgenomen in het 50-j jubileumboek van Frieda Terlouw
rechts: [Bron: VeleHanden - Captions for Cas] 1 t/m 10: bietenspuiten. De voorraad bieten uit de schepen worden met waterkanon via "het zwem" naar de fabriek gespoeld; 10: opgenomen in jubileumboek. De bietenspuiter is Pieter den Hertog

Mocht u nu de smaak te pakken krijgen dan nodigen we u van harte uit mee te doen aan het project. U helpt er niet alleen ons mee, maar de hele samenleving. Want het verrijkt direct ons fotografisch erfgoed - die schat, die wij voor u bewaken en voorzien van verhalen die ertoe doen!

Gebouw Las Palmas Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi