19.11.20

De waarde van wat je omringt leer je pas goed kennen als het er opeens niet meer is. Dat geldt zeker voor kunst en cultuur, zo is de afgelopen tijd wel gebleken. Bibliotheken, bioscopen, theaters, musea - wat hebben we jullie gemist de afgelopen weken! Misschien wel meer dan tijdens de eerste lockdown.

Vanaf vandaag mogen ze weer open open, deze vrijhavens van de verbeelding. Nog lang niet allemaal en nog lang niet op volle kracht. Maar de beschikbare kaartjes worden alweer verkocht, de eerste timeslots lopen vol. Ik heb mijn kaartjes voor een bezoek aan het Van Abbe komend weekend al binnen en ga vanavond naar de film, ik twijfel nog welke.


Onze baliemedewerker Rosa is blij weer bezoekers welkom te mogen heten.

Voor mij is dit een positief effect van de Corona-pandemie: in Nederland, waar gewoonlijk alles wordt gelegd langs de meetlat van ‘heeft het nut?’, wordt ineens het onmisbare belang van kunst en cultuur gevoeld. We ervaren hoe schraal het leven wordt zonder deze waardevolle plekken die je wereld verruimen. En het besef groeit ook dat je kunst en cultuur niet aan de markt kunt overlaten. Natuurlijk, zonder privaat geld zou het niet moeten, maar zonder publiek geld kan het niet. De eerste slachtoffers zijn er al: tien musea moeten sluiten, twee waren er al dicht, ontslagen zijn al gevallen en dan heb ik het nog niet over de kunstenaars die voor het laatst hun atelierdeur dichttrokken en die daarmee niet de krant halen.


© Fred Ernst

Het is geweldig dat het Rijk een tweede pakket financiële noodhulp uittrekt voor de kunsten, nu met extra aandacht voor makers. Het is bij lange na niet genoeg, maar het is een begin. Intussen worden er nieuwe wegen bewandeld om kunst te tonen. Want de kunstwereld zou de kunstwereld niet zijn als er geen creatieve oplossingen werden verzonnen. Podcasts, digitale rondleidingen, projecties op de ramen die van buiten te bekijken zijn.

Wij in het Nederlands Fotomuseum zijn blij dat we de deuren weer kunnen openen en dat het publiek zijn hart weer kan ophalen aan de foto’s in ‘Rotterdam Werkt!’ En dat wij weer een podium kunnen zijn voor de negen fotografen die nieuw werk maakten binnen het thema ‘Gimme Shelter’, en zo meedongen naar de Somfy Photography Award.

En hopelijk verandert er ook echt iets in onze gezamenlijke houding ten aanzien van kunst. Dat we deze meer dan ooit gaan koesteren.

Gebouw Las Palmas Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi