Eindelijk naar de sportschool gaan en nu echt stoppen met roken; het is weer de tijd van goede voornemens. Maar ze mogen wel eens wat origineler die voornemens, blogde ik op 5 januari 2014 als directeur van het Mondriaan Fonds, zoals minder stressen en meer naar musea gaan. Als voorbeeld noemde ik een bezoek aan het Nederlands Fotomuseum. Op dat moment kon ik niet bevroeden dat ik vijf jaar later in datzelfde Nederlands Fotomuseum zou werken als directeur, om me er in te zetten voor de bijzondere collectie fotografie uit Nederland en deze te verrijken met de fotografen en de technieken van nu.

En, hoe bevalt dat? is een vraag die me de laatste tijd veel wordt gesteld. Nou heel goed, dank u wel. Om te beginnen heb ik met alle collega’s in het museum een gesprek gevoerd en daarbij viel me op hoe betrokken en kundig ze zijn. Dat ze bijvoorbeeld zelf technieken ontwikkelen om foto’s te restaureren, zodat ruim 42.000 kleurendia’s van Ed van der Elsken van de ondergang gered konden worden. Komende zomer zal een selectie hiervan te zien zijn in de tentoonstelling Lust for Life, Ed van der Elsken in kleur.

chas-gerretsen-pinochet
Generaal Augusto Pinochet met officieren na afloop van de Heilige mis ter ere van Chili’s Onafhankelijkheidsdag, Santiago (1973) © Chas Gerretsen / Nederlands Fotomuseum

Het museum heeft me op meer fronten verrast. Zo kun je als bezoeker bijna alle foto’s uit de collectie nabestellen. Hoe vaak zie je in een museum dat je alles wat je hebt gezien kunt meenemen naar huis? En de collectie is nog veel rijker dan ik dacht. Die bekende foto van Pinochet met zonnebril bijvoorbeeld, van Chas Gerretsen, zit hier in het depot. Net als die ene foto van Koen Wessing waarop Alfredo Jaar zijn installatie Shadows baseerde, die vanaf 25 januari te zien zal zijn.

Ook valt me op dat we relatief veel eigen inkomsten genereren: de helft van het budget, terwijl de norm die aan musea wordt gesteld 21 procent is. Nu komt dat ook omdat er maar weinig subsidie gaat naar dit museum, maar dat is een verhaal waar ik het een andere keer over zal hebben. Opvallend is verder dat een groep vrienden van het museum geld bij elkaar heeft gelegd voor een aankoopfonds. In de afgelopen vijf jaar had het museum geen budget om nieuw werk aan te schaffen. Terwijl een collectie waarvoor niet kan worden aangekocht ten dode is opgeschreven. In de loop van dit jaar zullen we bekend maken met welke aankopen de collectie wordt versterkt en naar het heden gehaald.

fred-ernst-cas-oorthuys