29.09.2020
Extra protocollen, geen spontaan museumbezoek, een maximum aantal bezoekers per uur, geen opening met honderden gasten, pijlen, eenrichtingsverkeer... Terwijl het ook voor ons museum wel lijkt alsof niets hetzelfde blijft, zijn er toch nog vaste momenten waarop we kunnen rekenen. Zo werd zoals gebruikelijk op de derde dinsdag van september, met Prinsjesdag, definitief bekend hoeveel geld het museum de komende jaren krijgt van het Rijk. En precies een week later onthulde Rotterdam, zoals was voorzien, hoeveel geld de stad de komende vier jaar uittrekt voor haar culturele instellingen. En beide momenten betekenen goed nieuws voor het Nederlands Fotomuseum!
Rotterdam trekt extra geld uit voor fair pay (in de kunstsector wordt immers maar al te vaak te weinig betaald voor werk), en voor de Eregalerij van de Nederlandse Fotografie, waarmee het museum vanaf volgend jaar begint zijn positie als hét platform voor fotografie uit Nederland te onderstrepen. De Eregalerij viert de rijkdom van die fotografie met honderd doorslaggevende foto's die maatschappelijke en artistieke impact hebben gehad.
Het Rijk gaat ook extra investeren en wel in de collectie van het museum van ruim 5,5 miljoen beelden. In ons depot staan nu nog talloze dozen vol negatieven en ander materiaal dat we nog niet hebben beschreven en daarom niet zichtbaar kunnen maken voor het publiek. Met dit extra geld gaan we dit de komende vijf jaar uitzoeken, zodat de zogeheten registratiegraad van onze collectie op serieniveau omhoog van nu 13 procent naar 95 procent in 2026.
Pas als we weten wat we hebben kunnen we optimaal pronken met het erfgoed waar wij over waken. Zo gaan we de foto’s beschrijven en digitaliseren van Ellen Thorbecke (1902-1923). Haar fotografie is in Nederland nog nauwelijks bekend, terwijl ze in de jaren dertig van de twintigste eeuw een unieke rol speelde als fotograaf van onder meer het dagelijks leven in China. Dit zal volgend jaar resulteren in een tentoonstelling.
Sing-song meisjes van tussen de 8-10 jaar, in opleiding bij een theehuis om mannen tijdens diners te entertainen met zang, dans en voordracht, China (1931-1934) © Ellen Thorbecke (1902-1923) / Nederlands Fotomuseum
Hetzelfde geldt voor de foto’s van de Groninger Chas Gerretsen (1943). Charles (Chas) Gerretsen is een uitzonderlijke fotograaf. Hij werkte eind jaren zestig als oorlogsfotograaf in Vietnam en was erbij toen in 1973 de staatsgreep werd gepleegd in Chili tegen president Allende. Chas Gerretsen ontving als enige Nederlander de prestigieuze Robert Capa Gold Medal voor uitzonderlijke moed. Later vestigde Chas Gerretsen zich in Hollywood waar hij sterren als John Travolta fotografeerde. Ook was hij de setfotograaf van ‘Apocalypse Now’, het meesterwerk van Francis Coppola. Het archief van Chas Gerretsen bevindt zich sinds begin jaren negentig in het depot van het Nederlands Fotomuseum en wordt nu beschreven en gedigitaliseerd.
vlnr: John Travolta, bronco riding his airplane; Opnamen van de film 'Apocalypse Now', Filipijnen (1976) © Chas Gerretsen / Nederlands Fotomuseum
De fotograaf werkt zelf mee aan het verrijken van zijn foto’s met relevante verhalen. Hij verzamelt sinds begin dit jaar informatie via Twitter - waar hij inmiddels tienduizenden volgers heeft, met name uit Chili. En dan gaan we ons ook nog richten op de nalatenschap van Johan van der Keuken en Ata Kandó en al die andere schatten die onze zorg en aandacht meer dan waard zijn.
Kortom, terwijl we in huis minder bezoekers ontvangen dan ons lief is, werken we met de zeer welkome extra publieke investeringen verder aan het erfgoed van de toekomst. Juist nu.