20.03.2020
Wat gebeurt er in een museum als een pandemie over de wereld waart? Het is een vraag die tot voor kort in de fantasiewereld leek thuis te horen. Nu is dit onze dagelijkse werkelijkheid.
Polaroids van Charlotte Dumas worden van zaal gehaald
Voorop staan natuurlijk de gezondheid van u en medewerkers en bezoekers. Eerst waren er al de inmiddels bekende maatregelen zoals geen handen schudden, afstand houden, vaak handen wassen. En vervolgens moest het museum sluiten voor publiek en gingen ook vrijwel alle medewerkers naar huis. Zoals op veel plekken is overleg via Skype, Zoom en Teams inmiddels een dagelijkse routine.
We namen ook de ‘gezondheid’ van de foto’s in acht: alle vintage foto’s uit de tentoonstelling ‘Sterke verhalen uit de rijke collectie van het Nederlands Fotomuseum’, de unieke polaroids van Charlotte Dumas en de prachtige zeefdrukken uit ‘De Migrant. Vogel op de vlucht’ van Anaïz López zijn van zaal gehaald. Dit doen we om ze te beschermen tegen licht; fotografie is uiterst gevoelig en vintage mag in principe maar een maand of drie op zaal hangen. Nu staan de werken weer even in depot, tussen de 5,5 miljoen andere beelden, in optimale omstandigheden. Dat wil zeggen, koud en droog.
Yuzu, Saitama 2016 Polaroid Intax © Charlotte Dumas / Nederlands Fotomuseum
Intussen vroegen we ons af hoe we ondanks de fysieke sluiting van het museum toch zo veel mogelijk van onze collectie kunnen delen met het publiek. Want dat is tenslotte onze missie: waken over het fotografisch erfgoed van Nederland en dit toegankelijk maken voor het publiek. Juist nu zo velen thuis zitten, is immers de behoefte aan kunst en cultuur groot.
Via al onze digitale kanalen gaan we visuele verhalen delen. Curator Frits Gierstberg selecteert beeldverhalen en voorziet deze van context. Hoofd communicatie Catelien van der Hoeven beschreef het verhaal van een vrouw die is afgebeeld op foto’s uit de jaren tachtig van Maria Toby. De foto’s die
Toby maakte in de Rotterdamse wijk het Oude Noorden, zijn haar enige kinderfoto’s. Verder werken we aan workshops en educatieve programma’s die we online kunnen aanbieden.
Uiteraard buigen we ons ook over de vraag wat de financiële gevolgen zijn van de tijdelijke sluiting van het museum. We werken scenario’s uit voor een, twee, drie maanden dicht. Omdat we vorig jaar erg goed draaiden, kunnen we gelukkig wel iets opvangen. Maar publieksinkomsten zijn een belangrijke pijler onder ons museum. We kunnen niet zonder.
Net als iedereen hopen we dat deze situatie snel voorbij is. Intussen gaan we digitaal door. En blijven we het leven van mensen verrijken met visuele verhalen die ertoe doen.
Birgit Donker
Directeur Nederlands Fotomuseum