Meer info
Afdeling Educatie
Tel: +31(0)10 20 30 430
educatie@
nederlandsfotomuseum.nl
 

In het voorjaar van 2020 won het Nederlands Fotomuseum samen met Digital Playground en Hiphop in je smoel de Kunstkabel 2020. De Kunstkabel wordt sinds 2019 georganiseerd door het Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam (KC-R) met als doel leerlingen in het Rotterdamse onderwijs een educatieprogramma te bieden dat meer is dan een eenmalige versnapering. En dit gaan wij samen met een aantal klassen van het Avicenna College en het Schreuder College doen in het kunstproject Being Banksy.

In Being Banksy trekken leerlingen de publieke ruimte in om zich te ontwikkelen tot echte geëngageerde street artists zoals Banksy, JR of Keith Haring. Het project wordt uitgevoerd met derdejaars vmbo-leerlingen van de islamitische middelbare school het Avicenna College en de middelbare school voor speciaal onderwijs het Schreuder College. Hiermee brengen we jongeren met verschillende achtergronden, met en zonder beperking, op een speelse en artistieke wijze met elkaar in contact. De omgeving van Rotterdam Zuid, waar beide scholen zich bevinden, speelt hierbij ook een belangrijke rol. Being Banksy wordt ontwikkeld in samenwerking met Digital Playground en Hiphop in je Smoel.

Voor dit project slaan docenten geschiedenis, maatschappijleer en beeldende kunst en vormgeving de handen in één om het bewustzijn van leerlingen rond actief burgerschap te vergroten. Samen met jonge filosofen en street artists brainstormen de leerlingen over onderwerpen die zij zelf belangrijk vinden. Hun eigen mening wordt geactiveerd en tijdens een street art tour door Rotterdam Zuid wordt stil gestaan bij de betekenis van kunst in publieke ruimtes.

Aan de hand van verschillende workshops creëren de leerlingen vervolgens hun eigen activistisch kunstwerken, gebaseerd op maatschappelijke thema’s die zij belangrijk vinden en graag onder de aandacht brengen. Tevens vergroten de leerlingen hun visuele geletterdheid. Samen kijken en bediscussiëren we fotografische beelden die bewust het doel hebben ons wakker te schudden of beelden die dit juist onbewust doen. Daarnaast oefenen de leerlingen in het zelf bedenken en maken van betekenisvolle beelden en worden zich bewust van de mogelijke impact van beeldmanipulatie. Ze gaan vooral samen aan de slag met het maken en bewerken van beelden met als doel de toeschouwer in Rotterdam Zuid tot denken aan te zetten en liever nog tot actie te bewegen.

Being Banksy komt tot stand in samenwerking met het Schreuder College, het Avicenna College, Digital Playground en Hiphop in je Smoel, en loopt in het schooljaar 2020/2021. Dit project wordt mogelijk gemaakt door het Kennisinstituut Cultuureducatie Rotterdam (KC-R) en de Gemeente Rotterdam.

Gebouw Las Palmas Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi