In onze tentoonstelling Sterke Verhalen zijn luchtfoto’s met geallieerde bommenwerpers te zien die Frits Lamberts maakte aan het einde van de oorlog. Meestal waren ze op weg naar Duitsland om daar hun verwoestende ladingen af te gooien. Maar op 29 april 1945 hadden de bommenwerpers van de Britten een andere lading; broodnodige voedselpakketten voor hongerend Nederland. Op de eerste missie van operatie Manna, die 8 dagen zou duren, vlogen 242 bommenwerpers over Zuid-Holland en dropten 535 ton aan voedsel in Rotterdam, Leiden en Den haag. De Haagse fotograaf Ed van Wijk (1917-1992) registreerde die dag hoe de voedselpakketten uit de lucht vielen en hoe het publiek wuivend de Britse Lancasters begroetten onder toeziend oog van de bezetter. Zijn vrouw Helga van Wijk schreef daarover: 'Vanavond is hij met een buitenkleur teruggekomen en met een goede vangst, nl. ca. 70 Leica opnames van het uitwerpen en bijeenzoeken der pakketten enz. en niet te vergeten een handje echte thee, dat we nu zitten te drinken als een godendrank.' Het zou echter nog dagen duren voordat de pakketten via de voedseldistributie terecht zouden komen bij de hongerende bevolking; ondertussen werd Nederland bevrijd.

Voedseldropping te Duindigt, Den Haag (29 april 1945) © Ed van Wijk / Nederlands Fotomuseum