Leden van een groep bevriende kunstenaars, die samen de illegale 'Persoonsbewijzen Centrale' (PBC) hebben gevormd, maken vervalste identiteitspapieren, Amsterdam (1942-'45) © Violette Cornelius / Nederlands Fotomuseum

Gedwongen thuisblijven, geen weken of maanden, maar jaren: dat was voor velen in de periode van de Duitse bezetting het ‘nieuwe normaal’. Zelfs voor het raam gaan staan was niet mogelijk, want je kon worden verraden en opgepakt als iemand je zag. Bijvoorbeeld omdat je Joods was of verplicht moest werken in een Duitse fabriek. Beeldhouwer Gerrit van der Veen richtte in 1942 de illegale Persoonsbewijzencentrale op. Met hulp van velen maakte hij valse persoonsbewijzen en andere belangrijke papieren die mensen nodig hadden om als het moest toch veilig naar buiten te kunnen. Fotograaf Violette Cornelius was lid van de groep. Haar technische kennis kwam van pas. Met oog voor de samenwerking en het precieze werk fotografeerde zij de geheime werkzaamheden bij bevriende kunstenaars thuis. Levensgevaarlijk natuurlijk, al suggereert de soms ronduit huiselijke sfeer iets anders. Tegen het eind van de bezetting verborg Cornelius haar negatieven, ze werden na de bevrijding teruggevonden. Gerrit van der Veen en vele anderen maakten dat niet meer mee: zij waren in 1944 door de Duitsers gearresteerd en hadden hun inzet voor het leven van anderen met de dood moeten bekopen.

Twee leden van een groep bevriende kunstenaars, die samen de illegale 'Persoonsbewijzen Centrale' (PBC) hebben gevormd, vullen vervalste identiteitspapieren in, Amsterdam (1942-'45); Leden van een groep bevriende kunstenaars, die samen de illegale 'Persoonsbewijzen Centrale' (PBC) hebben gevormd, maken vervalste identiteitspapieren, Amsterdam (1942-'45); Bevriende kunstenaars in een Amsterdamse woning tijdens de Tweede Wereldoorlog (1942-1945); Bevriende kunstenaars in een Amsterdamse woning tijdens de Tweede Wereldoorlog (1942-1945) © Violette Cornelius / Nederlands Fotomuseum