Begin 1943 brengt fotograaf Nico Jesse (1911-1976) een bezoek aan kunstenaar en drukker Hendrik Werkman. Werkman was medeoprichter van de illegale uitgeverij ‘De Blauwe Schuit’. Nico Jesse wilde graag een werk van hem kopen. Jesse maakte in 1943 een aantal portretten van Werkman en had niet kunnen bevroeden dat deze foto’s mogelijk de laatste foto’s van hem zouden zijn. Slechts enkele dagen voor de bevrijding van Groningen werd Werkman op 10 april 1945 gefusilleerd.

De laatste dagen van zijn leven deelde Werkman een cel met rijwielhandelaar Eelke Glaudé, die de oorlog overleefde. De weduwe van Werkman schonk hem een portret gemaakt door Nico Jesse. Hierover schrijft Glaudé in 1957 : “Naast mijn bureau hangt je portret, en elke dag zie ik je. Ik, die je op deze aarde de laatste handdruk gaf, en als laatste in je mooie eerlijke ogen keek, ...rust in vrede vriend Werkman.”

Portret Hendrik Nicolaas Werkman © Nico Jesse / Nederlands Fotomuseum