‘Join the Seaforth Highlanders of Canada...for the 75th anniversary of the liberation of the Netherlands.’ Dit werd samen met onderstaande foto van Aart Klein (1909-2001) gepost op Facebook. Helaas kunnen vandaag onze Canadese bevrijders niet aanwezig zijn.

De Dam, Amsterdam 8 mei 1945 © Aart Klein / Nederlands Fotomuseum

De militair op de motor is duidelijk een “Seaforth Highlander”. Dat zie je aan embleem op zijn pet. In 1999 werd deze foto op een postzegel geplaatst en zo ontdekte majoor William Roberts het bestaan van deze opname van hem.

Uit het verzet ontstond aan het einde van de oorlog Particam Pictures waarvan Aart Klein lid was. Voor dit fotoagentschap maakte hij vele foto’s van onze bevrijders waaronder majoor Roberts. Klein verliet Particam Pictures in 1956 en het agentschap werd voortgezet door o.a. Maria Austria. De collectie van Particam is daarom ondergebracht bij het Maria Austria Instituut en hier bevindt zich het originele glasnegatief.

Sinds 2017 is Majoor Williams permanent te bewonderen in het museum van de Highlanders in Vancouver.

Particamglasnegatief-Bevrijding; Het glasnegatief in de collectie Particam © Aart Klein / Maria Austria Instituut