Hommage aan Koen Wessing door Alfredo Jaar

Gemaakt op 13 FEB 2014

Koen Wessing, Esteli, Nicaragua (1978) | Nederlands Fotomuseum
Wessing

Op 18 februari a.s. vindt in het SCAD Museum of Art (Savannah, Verenigde Staten) de wereldpremière plaats van Shadows, een installatie van de internationaal gerenomeerd kunstenaar Alfredo Jaar rond de foto's van Koen Wessing (1942-2011). Het archief van Wessing wordt beheerd door het Nederlands Fotomuseum.

In het werk Shadows van Jaar staan zeven sleutelwerken van Wessing centraal. De beelden vertellen het zeer aangrijpende verhaal van een boer uit Nicaragua, die in 1978 is vermoord door Somoza's Nationale Garde.

Estelí, Nicaragua, september 1978: Koen Wessing ziet een groep boeren het dode lichaam van een man dragen. De man, ook een boer, is vermoord door Somoza's Nationale Garde. Wessing neemt een paar foto's en volgt hen naar het huis van het slachtoffer.

Aangekomen bij het huis arriveren de huilende dochters van de man, die net gehoord hebben van hun vaders dood, en benaderen de fotograaf. Met trillende benen neemt Wessing de foto, die nu het hart is van dit nieuwe project door Alfredo Jaar. De fotoserie heeft een enorme impact gehad op Wessing. " ... Daar krijg ik nu nog nachtmerries van", aldus Wessing in 1987 (Focus 11/1987-22).

Alfredo Jaar: "Shadows is een hommage aan het werk van Koen Wessing. Er worden zeven sleutelwerken gepresenteerd uit zijn uitzonderlijke oeuvre."

Naast het centraal stellen van 7 sleutelwerken volgt Jaar in het werk Shadows het principe van Wessings beroemde boek Chili September 1973. Dit boek was een van de eerste fotoboeken met enkel foto's zonder enige tekst.

Expositie
De installatie is te zien van 18 februari tot 29 juni 2014 in het SCAD Museum of Art te Savannah, Georgia in de Verenigde Staten.